Urządzenie restauracji to o wiele więcej niż estetyczne wnętrza i zagwarantowanie pełnego komfortu gościom. Równie istotne jest wyposażenie kuchni oraz baru w odpowiedni sprzęt, bo właśnie w nim tkwi klucz do smacznego jedzenia, zadowolonych pracowników i sprawnej obsługi klientów. Co powinno znaleźć się w samym sercu restauracji, czyli w kuchni?
W profesjonalnej kuchni należy zadbać o profesjonalny sprzęt, dlatego klasyczna zamrażarka nie wystarczy, żeby zaspokoić potrzeby fachowych kucharzy. Tylko, czym właściwie różni się schładzarko-zamrażarka szokowa od zwykłej, domowej zamrażarki? Przede wszystkim proces mrożenia w przypadku sprzętu nieprofesjonalnego jest daleki od perfekcji. Nie dość, że trwa on zazwyczaj kilka godzin, to cząsteczki wody zawarte w żywności zamieniają się w stosunkowo duże kryształki lodu, co po rozmrożeniu znacząco wpływa na konsystencję i jakość produktu. Po wyjęciu z domowego zamrażalnika żywność nie tylko smakuje gorzej, ale przede wszystkim gorzej się prezentuje. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku schładzarko-zamrażarki szokowej. Produkty mrożą się błyskawicznie, przez co nie tracą swojego smaku oraz jędrności. W ostatecznym rozrachunku profesjonalna zamrażarka zaoszczędzi czas kucharzy oraz pieniądze właścicieli restauracji, a nawet niespodziewane zamówienia od klientów zostaną zrealizowane od ręki.
Chociaż kojarzy się głównie z głównie z PRL, syfon do wody zasłużył na szczególne miejsce w każdej kuchni molekularnej, a wszystko przez jego szerokie zastosowanie. Przyda się nie tylko do przygotowania bitej śmietany, ale także, kiedy w Twoim menu goszczą kremy, espuma, musy, pianki oraz sosy. Dodatkowo przygotowany wcześniej w syfonie krem czy sos można przechowywać w chłodni nawet do kilku dni. Dla usprawnienia pracy na kuchni warto zastanowić się nad zakupem automatycznego syfonu, w końcu na wydawce każda sekunda jest na miarę złota.
Mądre przechowywanie jest niezwykle istotne, aby kuchnia działała sprawnie, a goście byli obsługiwani szybko i bezproblemowo. Właśnie dlatego warto zastanowić się nad zakupem stołów mroźniczych do blach piekarniczych, które łączą w sobie wygodny blat z komorami przystosowanymi do przechowywania blach piekarniczych. Wśród licznych zalet takiego rozwiązania, można między innymi wymienić:
Stoły piekarnicze znacząco usprawniają pracę w kuchni ze względu na dodatkową powierzchnię roboczą oraz zmniejszają koszty związane z marnowaniem produktów.
Jeśli mowa o niezbędnych maszynach w gastronomii, nie sposób nie wspomnieć o kostkarce do lodu. Jest nieoceniona w codziennej pracy na kuchni i za barem, szczególnie podczas letnich upałów. Przydaje się nie tylko do drinków czy smoothie, ale także do dań z menu, szczególnie że dużo modeli pozwala na uzyskanie lodu kruszonego. Z racji, że obsługa tej maszyny jest prosta i szybka, nie sprawi ona problemu nawet niedoświadczonym pracownikom. Warto też zwrócić uwagę na ekonomiczny aspekt posiadania kostkarki do lodu w swojej restauracji. Porównując jej koszt z miesięcznym kosztem lodu z hurtowni, inwestycja szybko się zwróci.
Zdjęcie główne artykułu: Designed by Freepik